PASIUNILE
Frumusețea și potențialul văii Oltului l-au determinat pe Samuel von Brukenthal să înceapă, împreună cu generalul Adolf von Buccow, construirea la Avrig a unei gospodării în care să fie cultivate produse locale și aclimatizate produse de import. După moartea generalului, baronul a preluat gospodăria și, colaborând cu țăranii locali, a reușit adaptarea unor culturi la condițiile climatice specifice zonei. Printre acestea se numără introducerea culturii cartofului și a culturii trifoiului. În anul 1788 este consemnată introducerea în țară a 95 de soiuri de păr, 40 de soiuri de piersic și 17 soiuri de măr. În grădina de zarzavat erau cultivate diferite legume. Tot în grădina de la Avrig erau cultivate fructe exotice, oranjeria baronului fiind renumită în epocă.
A fost preocupat de horticultură, iar Theodor von Hermann descrie astfel grădinile baronului: „Toate grădinile se află într-o stare excepțională și sunt înfloritoare … investește foarte mult pentru a aduce tot ce este mai frumos: flori, fructe și legume din toate colțurile lumii...”. A fost preocupat de aranjarea spațiilor verzi, lucru demonstrat de grădinile locuinței de vară de la Sibiu, unde a amenajat sere în care erau cultivate flori și fructe exotice. Domenico Sestini, călător străin care a vizitat Transilvania în secolul al XVIII-lea, este impresionat de moșia de la Avrig pe care o descrie astfel: „... Grădina este frumoasă în comparație cu cele din Transilvania... Când cobori de pe terasa înaltă a castelului din Avrig, întâlnești dovezi ale gustului ales al proprietarului. Specii rare de viță formează bolte umbroase, crângurile te atrag cu dealurile lor, un parc prin farmecul său te îndeamnă să te adăpostești în el, încât nu ai suficient timp să admiri fructele și plantele cele mai rare adunate din cele mai îndepărtate colțuri din lume (...). S-ar părea că cel care le-a adunat s-a gândit să experimenteze cultivarea lor în Transilvania (...). Toate aceste plante se produc în sere îngrijite ... Plantele sunt aranjate pe secțiuni, după originea lor. În felul acesta sunt îngrijite și încălzite în secțiuni, după originea lor”.
De asemenea. Samuel von Brukenthal a fost interesat de îmbunătățirea raselor autohtone, a importat oi din Spania și bivoli albi din Egipt. Nu toate încercările au avut succes, unele animale nu se puteau adapta climei locale dar modul în care prosperau bivolii albi ai baronului demonstrau rolul îngrijirii adecvate în cazul acestei rase predispuse la boli. Intenția sa a fost ca activitatea desfășurată pe domeniile și în grădinile sale să fie un exemplu pentru conaționalii săi în exploatarea rațională solul. Totuși se pare că, sașii, conservatori din fire, nu au fost foarte receptivi la inițiativele baronului.
Click o imagine de mai jos pentru a o deschide