Expoziţia: În căutarea Sophiei

mnb

VESTIMENTAŢIA

Pentru acest portret, Sophia a ales să îmbrace robe à la française, una dintre ţinutele moderne ale femeilor din secolul al XVIII-lea. Deşi comună la început, a devenit până în anii 1770 o îmbrăcăminte de ocazie, fiind depăşită în formalism doar de ţinuta de curte.
Între particularităţile rochiei se află pliurile de la spate (care cădeau libere de la umeri, formând o mică trenă), mânecile până la cot purtate cu o garnitură separată de volane şi dantele numită engageantes şi volanele tivite cu panglici. În faţă, rochia era deschisă, arătând un pieptar decorativ şi un jupon.
Sub influenţa curţii franceze, la începutul secolului al XVIII-lea, pelerinele din mătase neagră şi culorile închise, sobre au devenit moderne pentru femeile în vârstă pe când femeile tinere purtau mătăsuri într-o singură culoare cu ornamentaţie minimă.
Cu timpul, fundele şi dantelele decorative au înlocuit stilul simplu.
Vestimentaţia feminină menţine conicitatea torso-ului însă forma fustelor s-a schimbat de-a lungul perioadei. Coşurile ce umflau fustele în laterale dispar până la 1780, fiind folosite doar pentru eticheta prezenţei la curte.
Femeie între două vârste, Sophia este reprezentată în portretul său purtând o rochie din ţesătură de mătase roşie, însă într-o nuanţă închisă. Deşi discrete, elementele decorative sunt consecvente tendinţelor perioadei: volane tivite cu panglică brună şi garnitură din dantelă lucrată cu acul.

Cerceii Girandole au apărut în Europa la mijlocul secolului al XVII-lea şi au rămas un accesoriu modern pe întreaga durată a secolului al XVIII-lea.
Erau compuşi din piesa principală superioară şi trei piese secundare, în formă de pară, suspendate de piesa principală cu ajutorul unui cârlig. Acest sistem de prindere permitea desprinderea pieselor secundare astfel încât cerceii puteau fi purtaţi în mod diferit, în funcţie de ocazie.
Pietrele folosite în realizarea cerceilor sunt importante în stabilirea ţării de proveninţă:
diamante în Franţa, smaralde şi diamante în Spania, topaze şi crisoberil în Portugalia; în zona Adriaticii şi, mai ales, în sudul Italiei, cerceii Girandole erau realizaţi cu perle.
Pentru portretul său, Sophia alege bijuteriile din perle: cercei din Italia şi un colier realizat din mai multe şiraguri (6 orizontale şi 5 verticale).
După cum se poate vedea în portretele patriciatului transilvănean, design-ul colierului era relativ comun la începutul secolului al XVIII-lea. Dacă ţinem cont şi de faptul că despre Daniel Klockner von Klocknern – tatăl Sophiei, se ştie că a călătorit în Italia, se poate considera originea bijuteriilor din portret ca făcând parte din moştenirea de familie.