Expoziţia: În căutarea Sophiei

mnb

Anul realizării celor două portrete pandant nu este consemnat documentar, astfel încât datarea lor s-a făcut pe criterii istorice şi biografice, precum şi pe analizarea înfăţişării Sophiei din perspectiva chirurgiei estetice.

VÂRSTA SOPHIEI

Portretul care îl prezintă pe Samuel von Brukenthal se datează la 1765/1766 şi a fost pictat la Viena cu ocazia decorării baronului cu Ordinul Regal Maghiar „Sf. Ştefan” în grad de cavaler (1765) ori, mai probabil, a numirii sale ca preşedinte al Cancelariei Aulice a Transilvaniei de la Viena (1766). Doar ultima funcţie justifică dăruirea inelului cu briliante dispuse sub forma monogramei Mariei Theresia care a continuat să deţină titlul regal şi să gireze administraţia provinciilor Coroanei Sf. Ştefan şi după ce fiul ei Joseph II a fost încoronat ca rege al Ungariei (18 august 1765). Odată cu acest portret al baronului a fost pictat, ca pandant, portretul soţiei sale, Katharina Sophia von Brukenthal.
(Dr. Alexandru Sonoc, Şeful Secţiei Galeriile de Artă, Muzeul Naţional Brukenthal)


Potrivit criteriilor recente cred că Sophia von Brukenthal avea în jur de 40 de ani atunci când a fost pictat portretul.
Aprecierea mea se bazează pe începutul de blepharochalais, exces tegumentar şi adipos, la pleoapa superioară şi, într-un stadiu neavansat, la pleoapa inferioară. În plus se poate observa lăsarea obrajilor în partea inferioară, pe linia maxilarelor, precum şi o formă discretă de lipomatoză şi exces de piele în zona de sub bărbie. Deoarece părul este pudrat, sau parţial amplificat cu ajutorul unei peruci, acest aspect nu poate fi inclus în estimare. De asemenea, nu poate fi inclus gâtul sau partea mediană a decolteului, datorită acoperirii lor în portret de către bogatul colier din perle.
Ţesutul subcutanat la ambele mâini nefiind atrofic, ceea ce ar fi reprezentat un semn evident de vârstă înaintată, susţine opinia mea privind vârsta Sophiei. Partea vizibilă a încheieturii mâinii drepte şi partea mediană a palmei în apropierea degetului mare arată totuşi că mâna reprezentată nu este cea a unei femei de 20 sau 30 de ani.
(Prof. Norbert Pallua, M.D., Preşedinte al EBOPRAS, Vicepreşedinte al WFCMC, Parlamentar al Consiliului de Directori ai ISPRAS, Secretar al ISPRES)