Brukenthal
. . . . . . .
ro | de
CAUTA  
.
SIBIU/HERMANNSTADT, ROMANIA
.
.
Galeria de Artă Europeană Biblioteca Brukenthal Galeria de Artă Românească Muzeul de Artă Contemporană Muzeul de Istorie Muzeul de Istorie Naturală Muzeul de Istoria Farmaciei Muzeul de Vânătoare Sala cu Frescă Laboratoarele de Restaurare Magazinele muzeului
.
.

ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

  .

ULTIMELE ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

. 1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă
. Expoziția de artă monumentală: Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice naționale
. Concert „Muzica Centenarului - incursiune muzicală şi artistică 1918-2018”
  .
. ÎNAPOI LA ŞTIRI ŞI EVENIMENTE
  .
.

CĂUTARE ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

 
.
. . DETALII

 

.
.
13.01.2018
Expoziția: Transilvania și pictura națională/ Octavian Smigelschi 1866-1912

Locul desfășurării: Biblioteca Județeană ASTRA, corp A, Sala festivă
Vernisaj: 15.01.2017, orele 11:00
Organizator: Asociația Culturală Pictor Octavian Smigeslchi
Parteneri: Biblioteca Județeană ASTRA, Muzeul Național Brukenthal
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță
Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale

Text oferit de curator:

Asociația Culturală Pictor Octavian Smigeslchi împreună cu Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu organizează cu prilejul Zilei Culturii Naționale o expoziție dedicată pictorului trasnilvănean Octavian Smigelschi.
Octavian Smigeslchi este incontestabil cel mai însemnat pictor ieșit dintre transilvănenii de la finele secolului trecut. Venit între noi din dragoste, și-a legat cea mai mare parte a carierei sale de aspirațiile și de nevoile noastre, le-a servit cu toată convingerea și cu resursele unui talent remarcabil, deși cu totul diferit de cel al contemporanilor lui din Muntenia- Grigorescu, Andreescu și Luchian.
Octavian Smigelschi a abordat cu succes, în scurta sa viață, o serie de tehnici artistice: acuarela, tempera, uleiul, pastelul, cărbunele, fresca, cimentul colorat și mozaicul în pastă de sticlă – invenții brevetate.
Dimensiunea națională – românească a creației pictorului, ce face parte din tema expoziției, reiese chiar din cuvintele sale: ”spiritul românesc se exprimă prin tot ce provine de la dânsul, prin limbă, literatură, moravuri; însă multe calități ale lui se exprimă foarte caracteristic prin exteriorul său. Românul este grațios și ușor în mișcările sale, fără de a fi numai o frasă; armonie în forme și în culorile portului său; iară când este urât și grotesc, niciodată nu este greoi”. Dintre lucrările create în spiritul aspirațiilor naționale ale românilor amintim Tripticul Național cât și Tripticul închinarea magilor și păstorilor. Prin aceste lucrări, Smigelschi afirmă simbioza perfectă dintre spiritualitate și naționalitate sau suflet românesc. Tripticul Național poate fi ”citit” ca o ctitorie a poporului român prin religie.
Unul din marile merite ale lui Octavian Smigelschi este acela că a înțeles cât de adânci sunt rădăcinile creației artistice și cât de necesare și de fecunde sunt relațiile ei cu societatea. El a realizat o operă implicată profund și organic în viața societății.


    .