Brukenthal
. . . . . . .
ro | de
CAUTA  
.
SIBIU/HERMANNSTADT, ROMANIA
.
.
Galeria de Artă Europeană Biblioteca Brukenthal Galeria de Artă Românească Muzeul de Artă Contemporană Muzeul de Istorie Muzeul de Istorie Naturală Muzeul de Istoria Farmaciei Muzeul de Vânătoare Sala cu Frescă Laboratoarele de Restaurare Magazinele muzeului
.
.

ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

  .

ULTIMELE ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

. Expoziția: Transilvania și pictura națională/ Octavian Smigelschi 1866-1912
. Eminesciana – masă rotundă și prezentare de carte bibliofilă
. Expoziția: Eminescu la Sibiu. Expoziție documentară
  .
. ÎNAPOI LA ŞTIRI ŞI EVENIMENTE
  .
.

CĂUTARE ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

 
.
. . DETALII

 

.
.
12.01.2018
Expoziția: Eminescu la Sibiu. Expoziție documentară

Locul de desfășurare: Biblioteca ASTRA, corpul B
Durata: 15-25.01.2018
Curatori: Bogdan Andriescu (Biblioteca Astra), Raluca-Maria Teodorescu (Muzeul Național Brukenthal)
Partener: Biblioteca Astra, Sibiu; Asociația Filateliștilor din Județul Sibiu

Text oferit de dr. Raluca Teodorescu:

Expoziția organizată în parteneriat cu Biblioteca Astra are drept scop sărbătorirea a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, prin reconstituirea urmelor prezenței acestuia în orașul Sibiu.
Prin intermediul manuscriselor, fotografiilor de epocă, emisiunilor filatelice, volumelor de carte și carte veche și al foto-documentelor, se trasează 4 momente, în intervalul 1864-1869, în care prezența lui Mihai Eminescu este creionată la Sibiu. Primul este vizita făcută fratelui său Nicolae și, deși contestată de unii specialiști, absolvirea clasei a III-a gimnaziale, Mihai Eminescu fiind înscris la cursurile fără frecvență la Gimnaziul romano-catolic din Sibiu în anul 1864 (redactorii revistei Fântîna Blanduziei au descoperit în 1889 un certificat școlar din care reiese acest lucru). "După testimoniul şcolar pe care l-am găsit între hârtiile lui, el a trecut a treia clasă gimnazială la Sibiu“ scria I. Slavici în articolul Eminescu şi Ardelenii. Atunci a încercat, împreună cu actori amatori punerea în scenă a unei piese de Vasile Alexandri, Iorgu de la Sadagura, a cărei reprezentație cu public nu a mai avut loc. Un al doilea moment este reprezentat de toamna anului 1866, când, găzduit fiind de Al. Lăpădatu, a vizitat mai multe localități din Mărginimea Sibiului și a adus o coroană la mormântul lui Gheorghe Lazăr din Avrig. Cel mai cunoscut moment al prezenței lui Mihai Eminescu la Sibiu este reprezentat de spectacolele date alături de trupa de actori a lui Mihai Pascaly în perioada iunie-iulie 1868, prilej cu care se recomanda “Mihai Eminovici, actor în trupa lui Pascaly”. Un an mai târziu, regăsim încă un martor al prezenței poetului la Sibiu, reprezentat de semnătura acestuia în Registrul de vizitatori al Muzeului Societății Ardelene de Științele Naturii, care este datată 9 iulie 1869.
Revenirea la Sibiu în mai multe rânduri a poetului și legăturile sale cu personalități ardelene demonstrează atașamentul său pentru valorile culturale și istorice locale.


    .