Brukenthal
. . . . . . .
ro | de
CAUTA  
.
SIBIU/HERMANNSTADT, ROMANIA
.
.
Galeria de Artă Europeană Biblioteca Brukenthal Galeria de Artă Românească Muzeul de Artă Contemporană Muzeul de Istorie Muzeul de Istorie Naturală Muzeul de Istoria Farmaciei Muzeul de Vânătoare Sala cu Frescă Laboratoarele de Restaurare Magazinele muzeului
.
.

ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

  .

ULTIMELE ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

. Muzeul Națíonal Brukenthal invită sibieni la concert
. Masă rotundă în cadrul expoziției „Centenarul femeilor din arta românească”
. Dezvelirea portretului Mitropolitului Andrei Șaguna, recent restaurat
  .
. ÎNAPOI LA ŞTIRI ŞI EVENIMENTE
  .
.

CĂUTARE ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

 
.
. . DETALII

 

.
.
22.11.2017
Dezvelirea portretului Mitropolitului Andrei Șaguna, recent restaurat de Laboratoarele Muzeului Național Brukenthal

Loc de desfășurare: Aula ”Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu
Data: 23 noiembrie 2017, orele 13:00
Curatori: dr. Alexandru Constantin Chituță, dr. Dorin Barbu
Organizatori: Muzeul Național Brukenthal, Mitropolia Ardealului, Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna” Sibiu

Text oferit de curatori:

Despre mitropolitul Andrei Şaguna s-a scris mult. Mulţi au accentuat latura sa religioasă, alţii pe cea culturală sau politică. Marele istoric Nicolae Iorga afirmă că „puţine nume sunt aşa de populare în Ardealul românesc ca al lui Şaguna. Chipul lui, cu ochii străbătători şi larga barbă răsfirată, e în mintea tuturora şi-n conştiinţa generală a intrat faptul definitiv că acest maiestuos bătrân a fost, de pe scaunul său de arhiereu, un cârmuitor de oameni şi un îndreptător al vremurilor”.
Impresionantul tablou, realizat de Sava Henția, face parte din pinacoteca Facultății de Teologie din Sibiu, fiind tradițional expus în aula venerabilei instituții de învățământ teologic românesc. Portretul constituie o comandă oficială venită din partea corpului profesoral şi elevilor Institutului Teologic Pedagogic Andreian din Sibiu, având ca destinaţie sala de festivităţi a seminarului.
Dată fiind starea precară a lucrării și a ramei, în cadrul acordului de colaborare din Muzeul Național Brukenthal și Mitropolia Ardealului, în anul 2017 lucrarea a revenit la starea dintâi a frumuseții prin munca întreprinsă în Laboratorul de restaurare din cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu (pânza) și în laboratorul de restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului (rama).
Prin aceasta, se arată faptul că dragostea și evlavia înaintașilor pentru bunul ierarh s-a transmis din generație în generație până în zilele noastre, aducându-i astăzi și noi, mai tânăra generație prinos de recunoștință și aleasă prețuire „moșneagului dârz cu barbă răsfirată și înfățișarea de patriarh, cel care, cu figura lui, așa cum afirma poetul din Rășinarii Sibiului Octavian Goga, a intrat definitiv în conștiința populară din toate cătunele Ardealului, întinzându-și steaua strălucitoare asupra întregului pământ românesc”.

dd


    .