Brukenthal
. . . . . . .
ro | de
.
SIBIU/HERMANNSTADT, ROMANIA
.
.
Galeria de Artă Europeană Biblioteca Brukenthal Galeria de Artă Românească Muzeul de Artă Contemporană Muzeul de Istorie Muzeul de Istorie Naturală Muzeul de Istoria Farmaciei Muzeul de Vânătoare Sala cu Frescă Laboratoarele de Restaurare Magazinele muzeului
.

EXPOZITII TEMPORARE ORGANIZATE DE MUZEUL NATIONAL BRUKENTHAL

Informatiile postate pe aceasta pagina sunt oferite de catre curatori
  .

ULTIMELE EXPOZITII

. Expoziția: Albrecht Dürer (1471–1528). Apocalypsis cum figuris –
. Expoziția: CREDO UNAM ESSE ECCLESIAM. Medalii ale Reformei, din colecţia Muzeului Naţional Brukentha
. Expoziția:  Mineralia, Ediția de Iarnă – Agatul, Cristale și Bijuterii
  .
. ÎNAPOI LA EXPOZITII
  .
. EXPOZITII ONLINE
.

CAUTARE EXPOZITII

 
.
. . DETALII

 

.
.
Expoziția:  Mineralia, Ediția de Iarnă – Agatul, Cristale și Bijuterii

Locul desfășurării: Casa Albastră, Sala Multimedia
Durata: 23-26.11.2017
Curator: Andrei Gorduza, geolog

Text oferit de curator:

Ȋntre pietrele folosite în podoabe, bijuterii sau ornamente, agatul ocupă un loc special. Este o piatră fascinantă prin infinitatea de modele, texturi și culori pe care le prezintă.
Agatul a fost folosit de oameni încă din preistorie, cu mii de ani în urmă. Ȋn Grecia Antică și în Imperiul Roman a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, șlefuită sau sculptată în camee. Ȋn timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreția acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate. Astăzi agatul este montat în cele mai fanteziste bijuterii, iar bucățile mai mari tăiate şi apoi șlefuite sunt obiecte ornamentale deosebite.
Zone faimoase cu exploatări de agat au existat în Italia, Germania și India dar acum sunt secătuite. Dar există depozite enorme în Brazilia, Uruguay, Mexic sau Madagascar. Ocurențe mici se găsesc peste tot în lume. Cele mai cunoscute şi mai frumoase agate din România se găsesc în Munții Apuseni, la Brad și Techereu.
Agatul cu benzi – prezintă benzi de culori distincte dispuse concentric. Culorile depind de impuritățile existente. Fiind poros, agatul se poate colora cu pigmenți speciali.
Agatul dendritic – agat alb pur ce conține “peisaje” de incluziuni dendritice datorate oxizilor de mangan
Agatul mușchiform – numele datorat incluziunilor verzui cu aspectul mușchilor de copac în interiorul agatului transparent.
Agatul de foc – culori incandescente puternice datorate difracției luminii în agatul cu oxizi de fier
Din 2007, Expozitia Mineralia vă propune o incursiune în lumea pietrelor fine şi preţioase, minunăţii ale naturii, prezentate în toate formele, de la piatra brută la bijuterie: pietre brute – cristale şi minerale de colecţie; fosile, meteoriţi, pietre tăiate şi şlefuite pentru montură (geme), bijuterii originale, numai din pietre naturale, ornamente din piatră şlefuită.
    .