Brukenthal
. . . . . . .
ro | de
.
SIBIU/HERMANNSTADT, ROMANIA
.
.
Galeria de Artă Europeană Biblioteca Brukenthal Galeria de Artă Românească Muzeul de Artă Contemporană Muzeul de Istorie Muzeul de Istorie Naturală Muzeul de Istoria Farmaciei Muzeul de Vânătoare Sala cu Frescă Laboratoarele de Restaurare Magazinele muzeului
.

EXPOZITII TEMPORARE ORGANIZATE DE MUZEUL NATIONAL BRUKENTHAL

Informatiile postate pe aceasta pagina sunt oferite de catre curatori
  .

ULTIMELE EXPOZITII

. Expoziția: Albrecht Dürer (1471–1528). Apocalypsis cum figuris –
. Expoziția: CREDO UNAM ESSE ECCLESIAM. Medalii ale Reformei, din colecţia Muzeului Naţional Brukentha
. Expoziția:  Mineralia, Ediția de Iarnă – Agatul, Cristale și Bijuterii
  .
. ÎNAPOI LA EXPOZITII
  .
. EXPOZITII ONLINE
.

CAUTARE EXPOZITII

 
.
. . DETALII

 

.
.
Expoziția: Andrei Șaguna în icoane și chipuri

Locul de desfăşurare: Muzeul de Artă Contemporană (Sala de Expoziții Temporare, parter)
Durata: 23.11 – 24.12.2016
Vernisaj: Miercuri, 23 noiembrie, orele 12:00
Curator: Alexandru Constantin Chituţă
Coordonator Arhiepiscopia Sibiului: Dr. Emanuel Tăvală
Partener: Mitropolia Ardealului
Expoziţia deschide programul manifestărilor cultural – ştiinţifice „Zilelor Andreiene” 2016 la Sibiu.

Text oferit de curatorul expoziției:

Rezultat al colaborării dintre Muzeul Naţional Brukenthal şi Mitropolia Ardealului, expoziția prezintă ca o selecţie de lucrări dedicate marelui mitropolit Andrei Şaguna şi a tipăriturilor realizate sub directa sa grijă.
Demersul curatorial realizat de Alexandru Constantin Chituţă (șef secţie Educație, Comunicare și Marketing la Muzeul Naţional Brukenthal) şi Emanuel Tăvală (consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului) urmărește legătura dintre limbajul plastic şi limbajul iconografic prin intermediul reprezentărilor sfântului mitropolit Andrei Şaguna.
Despre mitropolitul Andrei Şaguna s-a scris mult. Mulţi au accentuat latura religioasă a activității sale, alţii pe cea culturală sau pe cea politică. Marele istoric Nicolae Iorga afirmă că „puţine nume sunt aşa de populare în Ardealul românesc ca al lui Şaguna. Chipul lui, cu ochii străbătători şi larga barbă răsfirată, e în mintea tuturora şi-n conştiinţa generală a intrat faptul definitiv că acest maiestuos bătrân a fost, de pe scaunul său de arhiereu, un cârmuitor de oameni şi un îndreptător al vremurilor”.
Marele mitropolit Andrei Şaguna a rămas în conştiinţa românilor ardeleni ca unul dintre cei care şi-au închinat întreaga viaţă altarului şi poporului. Momentul Şaguna în istoria Bisericii şi în destinul Transilvaniei se înscrie ca un moment de răscruce pe o întindere de mai mult de un sfert de veac (1846-1873). Un sfert de veac ce se proiectează atemporal pentru că Şaguna a iniţiat şi a trasat orientări noi pentru Biserica Ortodoxă a vremii lui, dar binefacerile lor se resimt peste veacuri. Valorile fac istorie şi cariere fără limite.
    .