Brukenthal
. . . . . . .
ro | de
.
SIBIU/HERMANNSTADT, ROMANIA
.
.
Galeria de Artă Europeană Biblioteca Brukenthal Galeria de Artă Românească Muzeul de Artă Contemporană Muzeul de Istorie Muzeul de Istorie Naturală Muzeul de Istoria Farmaciei Muzeul de Vânătoare Sala cu Frescă Laboratoarele de Restaurare Magazinele muzeului
.

EXPOZITII TEMPORARE ORGANIZATE DE MUZEUL NATIONAL BRUKENTHAL

Informatiile postate pe aceasta pagina sunt oferite de catre curatori
  .

ULTIMELE EXPOZITII

. Expoziția: Albrecht Dürer (1471–1528). Apocalypsis cum figuris –
. Expoziția: CREDO UNAM ESSE ECCLESIAM. Medalii ale Reformei, din colecţia Muzeului Naţional Brukentha
. Expoziția:  Mineralia, Ediția de Iarnă – Agatul, Cristale și Bijuterii
  .
. ÎNAPOI LA EXPOZITII
  .
. EXPOZITII ONLINE
.

CAUTARE EXPOZITII

 
.
. . DETALII

 

.
.
Expoziţia: Detecția de metale, între știință și pasiune

Locul de desfășurare: Palatul Brukenthal, Sălile de Expoziții Temporare
Durata: 20.10 – 11.12.2016
Vernisaj: Joi, 20 octombrie, orele 13:00
Curatori: Adrian Georgescu,  Claudiu Munteanu, Gheorghe Natea, Anca Nițoi și Claudia Urduzia

Text oferit de curatorii expoziţiei:
Prin organizarea expoziției intitulate Detecția de metale între știință și pasiune, Muzeul Național Brukenthal și-a propus să aducă în fața unui public cât mai divers și numeros, pe de o parte, dar și cât mai interesat, pe de altă parte, cele mai noi obiecte intrate în patrimoniul său arheologic, obiecte găsite pe teritoriul administrativ al județului Sibiu în ultimii doi ani; artefactele respective sunt descoperite, de această dată, nu graţie clasicelor săpături arheologice (fie că vorbim aici despre cercetări sistematice, preventive sau de suprafață), ci prin folosirea unor mijloace tehnice care, deși moderne, sunt prin excelență distructive - am numit aici detecțiile de metale.
Considerată de unii pură pasiune, văzută de alții drept potențială „sursă de îmbogățire” (invocându-se drept temei legal alin. (4) din articolul 49 al Legii 182/2000 - republicată în anul 2008 - referitoare la protejarea patrimoniului cultural național mobil, în care se precizează că „autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat, în condițiile prevăzute la alin. (1), bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei, iar, în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepțională, se poate acorda și o bonificație suplimentară de până la 15% din valoarea bunului”), detecția metalică a bunurilor culturale mobile din România de astăzi reprezintă un adevărat măr al discordiei între „detectoriști” și arheologi, mai ales datorită formulei descoperiri întâmplătoare (folosită în lege). Oare, poate fi considerată întâmplătoare acțiunea de căutare a bunurilor culturale cu ajutorul detectorului de metale, în condițiile în care folosirea acestuia este, totuși, un act voluntar, săvârșit în mod conștient și premeditat?
Ne dorim însă ca demersul nostru expozițional să nu se constituie într-un pretext de discuții pro și contra pe marginea acestui subiect, ci într-un elogiu adus arheologiei; cât despre aspectele juridice ale temei abordate mai sus, considerăm că acestea trebuie lămurite doar printr-un dialog deschis, echilibrat, între cele două tabere (arheologi/detectoriști), concretizate printr-un cadru legislativ mai clar, transparent și lipsit de echivoc.
Revenind la expoziția noastră, trebuie să precizăm că piesele descoperite prin detecția de metale - predate în condiții legale către Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, de unde, mai apoi, au intrat în colecţiile Muzeului Național Brukenthal (după ce, în prealabil, au fost atent selectate, fiind reţinute doar obiectele cu valoare patrimonială) - provin din mai multe zone/localităţi ale județului Sibiu (sat Gherdeal, com. Bruiu; zona Gura Râului-Orlat; Mag, oraş Sălişte; Poplaca, com. Poplaca; zona Sadu-Tălmaciu-Tălmăcel, zona Vurpăr-Ţichindeal, sat Mohu, com. Şelimbăr), fiind descoperite izolat sau sub formă de tezaure/depozite, într-o extrem de mare varietate tipologică și de o certă valoare istorică: depozit preistoric de unelte din bronz (topoare), depozit mixt medieval târziu/modern timpuriu (unelte/arme), tezaur de monede grecești antice, inele de buclă (piese ornamentale pentru păr) din aur, fibule și monede izolate, de perioadă roamană sau medievală timpurie („epoca migrațiilor”), unelte, arme, piese de podoabă și/sau harnașament, preistorice și medievale.
    .