Expoziţia: În căutarea Sophiei

mnb

Expoziţia: În căutarea Sophiei

Curatori: Dr. Maria Barna şi dr. Dana Roxana Hrib
Consultant ştiinţific: Dr. Alexandru Sonoc
Au colaborat: Dr. Raluca Frîncu şi dr. Dorin Barbu
Fotograf: Alexandru Olănescu

După deschiderea expoziţiei cu acelaşi nume în Piaţa Mare a oraşului Sibiu, proiectul expoziţional online îşi propune lărgirea grupului de audienţă atât prin depăşirea graniţelor geografice cât şi prin segmentarea nivelului de receptivitate: de la popularizare la interesul pentru documentele de arhivă şi la abordarea interdisciplinară.
Dedicată personalităţii Sophiei Katharina (1725 – 1782), soţia baronului Samuel von Brukenthal, expoziţia are o structură tripartită:
Prima parte prezintă un conţinut informativ interdisciplinar, având ca subiect central portretul Sophiei von Brukenthal analizat atât din perspectiva istoricului de artă (dr. Alexandru Sonoc, Şeful Secţiei Galeriile de Artă, Muzeul Naţional Brukenthal) cât şi din perspectiva chirurgului estetician (prof. Norbert Pallua, M.D., Preşedinte al EBOPRAS).
Aprecierea vârstei Sophiei în reprezentarea din portret (direct asociată procesului de datare a tabloului) este continuată în partea a doua de o cercetare puţin implementată în România, prin utilizarea programelor informatice şi a conceptului de digital age-regression pe o pictură de secol XVIII (realizată de portretistul-criminalist Florin Lăzău). Urmând aceeaşi idee, alte exerciţii de întinerire au fost realizate electronic prin eliminarea efectelor îmbătrânirii (de către echipa de proiect a muzeului) sau prin abordarea creativă (de către artistul plastic Robert Strebeli).
A treia parte a expoziţiei prezintă rezultatele cercetărilor întreprinse pe documente de arhive.
În premieră, sunt publicate online, integral şi traduse în limba română, ode compuse la nunta soţilor von Brukenthal şi poeme rostite la înmormântarea Sophiei.

Expoziţia În căutarea Sophiei este parte integrantă a proiectului cultural cu acelaşi titlu (co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi derulat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană Sibiu a Arhivelor Statului şi Asociaţia Elijah Iniţativa Socială Ruth Zenkert).