Brukenthal
. . . . . . .
| uk |
CAUTA  
.
SIBIU/HERMANNSTADT, ROMANIA
.
.
Galeria de Artă Europeană Biblioteca Brukenthal Galeria de Artă Românească Galeria de Artă Contemporană Muzeul de Istorie Muzeul de Istorie Naturală Muzeul de Istoria Farmaciei Muzeul de Vânătoare Sala cu Frescă Laboratoarele de Restaurare Magazinele muzeului
.
.

STIRI SI EVENIMENTE

. Înapoi la evenimente
  .
 
 
 
 
.
. .

DETALIU EVENIMENT

15 Nov, 2013

Expoziţia: Anatolian carpets from the collection of the Brukenthal National Museum in Sibiu
Locul de desfăşurare: Muzeum Narodowe w Gdańsku (Muzeul Naţional din Gdańsk), Polonia

Durata: 16.11.2013-16.02.2013

Vernisaj: 16.11.2013, orele 18

Curatori: Alexandru Sonoc, Adrian Luca, Beata Sztyber

Partener: Ştefan Ionescu, Biserica Evanghelică CA Sibiu

Sponsor: Millenium Bank

Expoziţia este parte din proiectul Colaborarea culturală multianuală cu Muzeum Narodowe w Gdańsku:

Text oferit de curatorul expoziţiei:

Aşa cum atestă şi registrele vamale, covoarele anatoliene au fost importate în Transilvania încă din secolele XIV-XV. Produse în Anatolia Occidentală, la Uşak, Selendi, Melhaz, Demirci, Gördes, Mucur, Kula şi Bergama, în secolele XVI-XIX, ele prezintă o valoare artistică şi un conţinut simbolic de excepţie, mai ales după ce, în urma Reformei religioase din secolul XVI, care a dus la o masivă distrugere a artei religioase catolice, multe biserici evanghelice săseşti din Transilvania au fost decorate cu covoare orientale, donate de către oamenii bogaţi. Expuse pentru valoarea lor estetică în biserici, semnificaţia religioasă iniţială a unora dintre aceste obiecte de artă islamică s-a schimbat, ele dobândind astfel o funcţie preponderent decorativă şi de reprezentare. Un tip de covoare anatoliene este de altfel cunoscut în întreaga lume sub denumirea de covoare de Transilvania, datorită masivei lor prezenţe în această regiune, care se datorează intensului comerţ practicat de negustori locali, greci, evrei sau turci.
Colecţia Muzeului Naţional Brukenthal cuprinde mai mult de 50 de covoare orientale şi kilimuri, care ilustrează cele mai multe tipuri şi categorii ornamentale din Anatolia, Caucaz, Persia şi Bosnia. Expoziţia de la Gdańsk, la aproape 100 ani după prima expoziţie de covoare turceşti vechi de la Budapesta (1914) şi după expoziţiile de la Montreal (1976), Roma (2005), Berlin (2007), Sibiu şi Istanbul (2007), prezintă pentru prima oară publicului polonez valorile artei otomane, păstrate în bisericile evanghelice săseşti din Transilvania. Selecţia de covoare cuprinde cele mai valoroase piese ale colecţiei, din secolele XVI-XVIII.

expo

gdfg

.