Brukenthal
. . . . . . .
| uk |
CAUTA  
.
SIBIU/HERMANNSTADT, ROMANIA
.
.
Galeria de Artă Europeană Biblioteca Brukenthal Galeria de Artă Românească Galeria de Artă Contemporană Muzeul de Istorie Muzeul de Istorie Naturală Muzeul de Istoria Farmaciei Muzeul de Vânătoare Sala cu Frescă Laboratoarele de Restaurare Magazinele muzeului
.
.

STIRI SI EVENIMENTE

. Înapoi la evenimente
  .
 
 
 
 
.
. .

DETALIU EVENIMENT

30 Sep, 2013

Muzeul Naţional Brukenthal anunţă evenimentul reinaugurării bustului original al împăratului Franz I al Austriei
Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal
Data: 3.10. 2013, orele 12:00
Coordonatori: Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca şi Alexandru Sonoc
Parteneri: Ordinul Sf. Gheorghe – un ordin european al Casei von Habsburg-Lothringen
Sponsori: Adrian Popescu şi ing. Ilie Creţu
Eveniment în cadrul proiectului „Efigii imperiale habsburgice”
La eveniment va fi prezent baronul Norbert van Handel, Procuratorul Ordinului „Sf. Gheorghe” al Casei de Habsburg.
Text oferit de Alexandru Sonoc, coordonator:
 
Bustul original, din plumb, al împăratului Franz I al Austriei (1804-1835), fost împărat al Sf. Imperiu Roman (1792-1806), lucrat la Viena în 1828 de către sculptorul Franz Schopp, era amplasat în nişa din construcţia cunoscută sub denumirea de Templul Concordiei (sau Lutzel), amplasată la zidul cetăţii Sibiului şi a cărei inscripţie ce menţionează punerea pietrei de temelie de către fiica baronului Kienmayer (la 19 mai 1818) se păstrează în colecţia Muzeului Naţional Brukenthal. Construcţia a fost ridicată în 1829, în amintirea vizitei imperiale în Transilvania din anul 1817, în cursul căreia a fost vizitat şi oraşul Sibiu şi pentru glorificarea împăratului perceput în epocă drept pacificatorul Europei şi aducătorul concordiei universale după dezastrele şi suferinţele pricinuite de Revoluţia franceză şi războaiele napoleoniene. Demontat după unirea Transilvaniei cu România, bustul original a fost ascuns în subsolul actualei clădiri a Municipiului Sibiu, în care anterior funcţiona Creditul Funciar Săsesc (Sächsische Bodenkreditanstalt). 
Originalul, regăsit în anul 2009, a fost restaurat în Laboratorul de Restaurare a Muzeului Naţional Brukenthal. Reinaugurarea sa se datorează reamplasării bustului în curtea Palatului Brukenthal, în amintirea faptului că împăratul şi soţia sa, Caroline Augusta de Bavaria, au fost găzduiţi în palat în cursul vizitei lor la Sibiu. Anterior restaurării, discreta inscripţie cu semnătura, localizarea şi datarea nu era lizibilă, fiind acoperită de depuneri de murdărie aderentă şi produşi de coroziune.

 

fj
.